Rasmus Lindroth

En blogg om Linux & teknik

Uppdatering om servern

Jag skrev ett inlägg om att jag väntande på min server och nu har jag haft den i lite mer än en vecka, så här kommer en liten uppdatering. Tanken var att jag skulle köra Proxmox på den, men det gick inte särskilt bra. Tydligen ska man ha två hårddiskar för att kunna använda sig av Proxmox, för jag hittade inget sätt att få igång det med endast en hårddisk. Utan en till hårddisk gick det inte att skapa volymer för de virtuella maskinerna. Istället för Proxmox fick det bli Ubuntu Server vilket är den server disto jag känner mig mest bekväm med. Jag har det på mina två VPS:er också, så det är smidigt att servrarna är likadana.

Istället för virtuella maskiner blev Docker containers för det jag har installerat på servern hittills och det var smidigare än vad jag trodde. Jag laddade ner Watchtower som automatisk ska uppdatera min containers ifall det kommer en uppdatering vilket underlättar en del. Flera av sakerna jag vill köra finns tyvärr inte paketerat för Ubuntu, exempelivs Gitea, så för att uppdatera skulle jag antingen behöva kompilera själv eller ladda ner en ny binär för varje uppdatering. Då är faktiskt Docker smidigare.

Det jag har gjort hittills med servern är följande:

Traefik har fått ersätta Nginx som jag alltid innan har använt som reverse proxy. Här är jag inte jätteimponerad, för det var lite som krånglade och är inte särskilt mycket smidigare än Nginx sett till mina behov. Det får bli ett mer ingående inlägg om det senare.

Jag satt och tittade på olika program för att ladda ner torrents till Linux som erbjuder ett webbgränssnitt och det stod mellan Transmission och SimpleTorrent. Det fick bli det senare programmet för att det ser mer simpelt. Jag har knappt hunnit testa det, men än så länge är jag nöjd. Blir det att kännas som att det finns för få funktioner kommer jag byta ut det mot Transmission istället.

Gogs ersattes av Gitea för att jag ville testa det istället. Det utvecklas lite snabbre än Gogs och har fler funktioner, så jag var sugen på att se om det var någonting jag inte visste om att jag saknade. Hittills har jag faktiskt inte märkt av någon skillnad mellan Gogs och Gitea, så jag tror jag likagärna hade kunnat fortsatt använt Gogs och varit nöjd.

Gotify har jag inte hunnit leka med, men det är en server som tar emot meddelanden som klienter sedan kan lyssna på. Här har jag tänkt att skicka uppdateringar till min telefon om lite allt möjligt. Jag har exempelvis ett program jag gjort som skickar ut påminnelser om födelsedagar och namnsdagar med Pushbullet, men jag ska byta ut det med Gotify istället.

CoreDNS har jag satt upp för att kunna ha interna domäner för nätverket, så slipper jag ändra /etc/hosts på mina datorer.

Det sista som jag har installet är mitt program jag kallar Home. Det är en server som kommunicerar med hjälp av gRPC för att tända och släcka lampor här hemma. Jag har fortfarande inte hunnit hitta på några roliga automatiseringar, så det återstår att se.